1. Stå fritt – endast med tillåtelse
Influencers lägger ut sina resebilder av förtrollade parkeringsplatser mitt i spektakulär natur på Instagram under hashtaggen #Vanlife. I verkligheten blir dock fristående för husbilar ett problem: lokala invånare och vilda djur kan känna sig störda. Dessutom är fristående inte tillåtet i många länder.
Det finns många andra alternativ för en semester mitt i naturen – som avskilda naturliga campingplatser eller parkeringsplatser på gårdar. Detta är lika äventyrligt som fristående – men skillnaden är att det är tillåtet.
2. Hög musik och brus
Allt är trevligare med musik – och ju högre desto bättre? Detta är inget problem i ett familjehus – på campingen måste alla grannar höra ditt ljudsystem. Knappast någon kommer att känna sig störd av musik på rumsvolym under dagen.
Under viloperioder eller på kvällen bör du undvika hög musik, tv-serier eller livliga samtal. Det gäller inte bara utanför, utan även i husbilen – här kan du våga lite mer volym, men för att vara på den säkra sidan kolla om bullret tränger in utanför. Om du tar med dig din hund bör du se till att den inte skäller för ofta
3. Hundar på campingen
Fyrbenta vänner är välkomna på många campingplatser efter anmälan. Det ingår i campingetiketten att hundar hålls i koppel på tomten. Om möjligt ska han inte markera och även göra sina behov direkt utanför. Se till att plocka upp hundbajs med hundavfallspåse och släng. Den fyrbente vännen får inte störa någon och får inte springa runt löst – här hjälper ett rep eller ett hundstängsel. Innan du sätter upp ett hundstängsel bör du be om lov.
4. Grillning på camping
Ett hett ämne på många campingplatser: grillning. Inte konstigt, trots allt, för många semesterfirare är grillningen och att fräsa något gott på kvällen en viktig del av campingupplevelsen. När det gäller eld och grillning kan olika bestämmelser gälla på varje plats. De flesta platsoperatörer vill inte ha grillar på tomterna. Brandrisken är för stor. Men ibland finns det centrala eldstäder där man kan grilla.
5. Stängningstider på campingplatser
Punktlighet är viktigt: Varje campingplats har tidsluckor som du måste följa. På avresedagen måste du ha lämnat din plats senast en viss tid. Det finns vanligtvis en bom vid ingången till torget som hindrar obehöriga från att ta sig in på torget. Denna barriär är ofta stängd från en viss tid på kvällen. Före ankomst, ta reda på vilka campingregler som gäller för stängningstider.
6. Tysttider på campingplatser
Förutom stängningstiderna bör du också notera tysttider. Alla campingplatser har inte dessa viloperioder men viktiga i vissa länder. I vissa länder finns det middagsvila. Under denna tid – ofta mellan klockan 13.00 och 15.00 – ska du bete dig som under nattsömnen. Det betyder ingen hög musik, inga högljudda konversationer. Om du är tveksam, prata med campingens operatör i förväg om vad som är tillåtet under viloperioderna.
7. Sopor och matrester
Självklart – på semestern kan du tänka dig massor av saker som är roligare än att skölja rent och diska direkt efter varje måltid. Men huvudregeln är: Vid camping ska du inte lämna skräp eller rester framför husbilen. Detta lockar insekter och vilda djur som råttor eller rävar – och det kan orsaka problem på campingen. Du bör därför samla ditt skräp i husbilen och slänga det snabbt. Rester hör hemma i kylskåpet eller i sopkärlen på plats.
8. Avstånd till grannar
Det är bra seder på campingplatser att respektera platsgränserna. De enskilda parkeringsplatserna är dock ofta inte tydligt avgränsade. Se till att din granne har tillräckligt med utrymme och att det är tillräckligt med avstånd mellan er. En gyllene regel är: Du bör parkera din husbil på ett sådant sätt att din husbilsdörr inte öppnas till den sida där din granne har sin dörr. I Storbritannien kan detta vara knepigt eftersom de flesta högerstyrda fordon där har dörren på vänster sida, men annars är det inte så svårt.
9 . Kemisk toalett och gråvatten
En viktig föreskrift, som i första hand syftar till att skydda miljön: Grått vatten från din spillvattentank ska aldrig rinna ut i marken. Tvål, tandkräm eller diskmedelsrester kan förorena. Besök istället en vattenavfallsanläggning på campingen. En kemisk toalett får endast tömmas på anvisade avfallsplatser på campingen eller på lämpliga avfallsplatser. Förutom avföringen innehåller den även aggressiva kemikalier som förorenar natur och miljö
10. Lämna sanitära utrymmen rena
Följande gäller toaletter, tvättrum och duschar på campingen: lämna dem som du vill hitta dem. Skor ska tas av i duschar och toaletter framför dörren. Det är bäst att ta med sig ett par tofflor. Efter duschen ska fukten dras av med den vattenskrapa som vanligtvis finns tillgänglig. Duschdörrarna lämnas öppna för att fukt ska kunna komma ut. Individuella föreskrifter meddelas vanligtvis på skyltar i sanitetsutrymmet.
Slutsats: En lyckad campingresa – tack vare vettiga regler
Alla som känner till vanliga campingregler och håller sig till dem kommer att kunna njuta av en avkopplande semester – och snabbt göra goda vänner. Om du någon gång är osäker på vilka regler som gäller är det bäst att fråga. Campare är oftast hjälpsamma människor – och alla har trots allt börjat campa någon gång. Vi önskar dig mycket nöje!