Checklista: 6 tips för övervintring
1. Förbered inredningen
För att förbereda din husvagn för vintern och för att undvika otäcka överraskningar på våren, bör du förbereda interiören: Rensa bort kläder, textilier och lättfördärvliga livsmedel och rena ytor. Du bör rengöra kylskåpet och lämna dörrarna öppna för ventilation för att undvika mögeltillväxt. Kuddarna behöver även ventileras i kalla temperaturer, så ställ upp dem lite ifrån varandra. Använd påsar med salt som avfuktare för att minska luftfuktigheten inomhus under vintermånaderna.
2. Grundlig utvändig rengöring
På så sätt förhindrar du att obemärkta rostblomningar sprids under de kalla, våta månaderna. Hittar du rost bör du behandla de drabbade områdena med rostkonverterare innan vinteruppehållet. Skadade områden i det yttre skalet bör också repareras. Efter rengöring är det bäst att applicera ett konserveringsmedel – även i hjulhusen – och låta tvätta underredet. Rengör, kontrollera och smörj även alla viktiga tätningar. När du vinterställer husbil eller husvagn, glöm inte att rengöra förtältet och smörja fogarna.
3. Rätt plats för övervintring
Din husvagn är bäst skyddad från vind, regn och snö i en låsbar hall. Dessa övervintringsplatser är dock eftertraktade. Det betyder att de ofta är dyra och snabbt fullbokade. I många hallar kan man bara boka en sådan parkeringsplats under ett helt år och inte på månadsbasis. Så det är bättre att ta hand om rätt läge för vinteruppehållet tidigt. Alternativt kan du självklart övervintra din husbil på en plan utan tak. Men se till att den är skyddad från fallande grenar. Det är vettigt att täcka din husvagn på vintern och att fästa stöldskydd.
4. Teknik, gas och tankar
Ta bort alla elektroniska enheter som inte är permanent installerade. Du bör ladda och ta bort kortbatteriet för att förvara det på en frostfri plats.
Försiktighetsåtgärder måste också vidtas på gasinstallationen för att övervintra din husvagn: Stäng av ventilen, släpp ut resterande gas ur ledningen och ta bort slangarna. Du bör ta bort gasflaskorna för att hålla dem torra och frostfria.
Vattentankarna töms och rengörs noggrant – det gäller även alla rör, slangar och sifoner. Kranarna ska vara öppna under vinteruppehållet. Det är bäst att fylla bränsletanken med vinterdiesel, annars kan vatten samlas i den tomma tanken på grund av kondens.
5. Avlasta däcken
Vinteruppehållet är ett stresstest för däcken till din husvagn eller husbil: De kalla temperaturerna tar ut sin rätt på materialet, och att stå still hela tiden gör den sämre laddade på samma ställe. Många campare får under våren reda på att deras fordon har punkterat däck efter att det har stått parkerat länge.
Det är bäst att lyfta upp din husbil. Du kan hitta lämpliga stöd för detta i butiker. Om du har en släpvagn, använd de befintliga stöden för att lossa däcken. Alternativt kan du öka trycket med 0,5 bar – kom bara ihåg att släppa ut lite luft igen på våren.
6. Besök regelbundet
Även om din husvagn eller husbil är vinterredo bör du var fjärde till sjätte vecka gör en kort check och se om allt ser bra ut. Flytta husbilen några centimeter så att däckgummit inte utsätts för punktbelastning. Du kan helt enkelt rulla ditt fordon om du inte får starta det i hallen.
Ventilera interiören noggrant och kontrollera om någon klädsel har blivit kladdig. Ladda även batteriet om du lämnat det i fordonet. Kontrollera om ventilationsgallerna är fria eller eventuellt blockerade med löv eller små grenar – då ska du givetvis rengöra dem.
Checklista: 6 tips för vintersemester i husvagn
1. Välj en vintersäker husbil
Vintersportfantaster bör specifikt leta efter vintersäkra husvagnar eller vid köp eller uthyrning. Men vilka husvagnar är vintersäkra? Det finns faktiskt standardiserade specifikationer för vad ”vintertät” betyder: en husvagn måste kunna värmas upp från minus 15 till plus 20 grader inom fyra timmar för att kunna kalla sig vintertät.
Det bästa av en vintersäker husvagn är bra isolering och kraftfull uppvärmning , som även håller vattenledningarna varma. I en sådan husvagn för vintercamping kan man till och med övervintra utan problem. Men du kan även eftermontera mindre vintersäkra modeller och göra dem lämpliga för vintern.
2. Campingplatskontroll
Den första snön faller och du känner för att åka på en skidtur? Vad du inte ska göra: Sätt dig i ditt fordon och åk spontant på semester. Chansen är stor att du kommer att märka att dörrarna till ditt val av campingplats stängda. De flesta campingplatser är stängda på vintern.
Du hittar platser som är öppna året runt främst i vintersportområdena runtom i Europa. Så kolla internet innan eller ring campingen för att höra om den är öppen. Du kan också söka specifikt efter platser som erbjuder vintercamping. Tips: Se till att ha en plats med ström, den kommer du att behöva på vintern!
3. Tillbehör för vintercamping
Vad ska man göra med blöta kläder och skidor? En markis är till hjälp under den kalla årstiden. Du bör använda dragmattor för att förhindra att din husbil sjunker ner i den leriga marken. Du behöver en skorstensförlängning om det finns snö på taket på din husvagn – men du bör ta bort den regelbundet.
För detta behöver du en kvast och en stege. Kylskåpets ventilationsgaller är försedda med ett speciellt vinterskydd. Med en snöskyffel kan du röja stigen framför din husbil och stapla upp snöväggar som ett vindskydd. En isskrapa med teleskopstav är oumbärlig för rutorna. I husvagnen skyddar man dragstången med en termohuv.
4. Säker på vägen
Att resa med husvagn vintertid innebär att köra på eventuellt hala vägar. Du ska inte förlita dig på allrounddäck för detta, utan hellre dubbdäck med bra profil . Snökedjor till drivaxeln hör hemma i ditt bagage – du kan behöva dem. Glöm inte spolarvätska för vindrutetorkarsystemet!
Förutseende körning i lagom hastighet och utan ryckiga styrrörelser borde vara en självklarhet. Du kan göra ett noggrant bromstest på öppen bana för att kontrollera vägsituationen. Viktigt: På vintern måste din last vara särskilt väl fördelad och säkrad.
5. Kontrollera gastillförseln
Utan uppvärmning är det definitivt inte roligt att campa på vintern. För att vinterställa din husvagn behöver du ett större utbud av gas. Din gasförbrukning är högre under de kalla månaderna: Du klarar dig med en 11-liters gasflaska i cirka två till tre dagar. Så för en veckas skidsemester i fjällen bör du packa minst tre, gärna fyra, gasflaskor om du inte plötsligt vill vara ute i kylan. En gasnivåindikator är till hjälp för att säkerställa att din uppvärmning inte plötsligt slutar fungera. Med ett duo-kontrollsystem kan du till och med ansluta två flaskor och den inbyggda elektroniken aktiverar automatiskt den andra flaskan vid behov.
6. Skydda vattentankar
Husvagnar som inte är vinteranpassade kan under minusgrader uppleva frusna vattenledningar vilket kan orsaka frostskada.
Riktiga vinterhusvagnar har uppvärmningsbara vattentankar som är skyddade mot frost. Spillvattentanken kan däremot inte värmas upp i många modeller. Därför är det bäst att lämna kranen öppen och lägga en hink under den så att vattnet inte samlas i tanken och fryser här. Vissa rekommenderar att man lägger lite frostskyddsmedel i rören via diskbänken – men det är inte särskilt miljövänligt och är ett hälsoproblem
Slutsats : En bra bit över vintern kommer
I den kalla årstiden bör du ta hand om att göra din husvagn lämplig för vintern – oavsett om du skickar den på vinteruppehåll eller åker ut under vintern igen. Med rätt åtgärder kommer din husbil klara de kalla månaderna säkert.