1. Att välja rätt husbil: Vilken husbil är hundvänlig?
Det finns nu innovativa leverantörer på marknaden som säljer eller hyr ut husbilar modifierade för att vara lämpliga för hundar. Men hundhusbilar är fortfarande en nisch och hundägare kommer vanligtvis att resa med ett fordon som inte kan komma med speciella hundegenskaper.
Detta väcker frågan: Vilken husbil är bäst lämpad för camping med hund? Minicampers är ofta en storlek för små och även i husbilen blir det väldigt gosigt med en hund. Med en liten hund räcker det oftast med en skåpbil – den fyrbente vännen kan sova under bordet eller sängen. Men tänk på att gången i en skåpbil oftast är väldigt smal. Detta kan bli trångt med större hundar och inget är mer irriterande än att ständigt snubbla över ditt husdjur. Husbilstyper med mer golvyta är därför oftast mer lämpade – som en halvintegrerad eller en alkovhusbil.
2. Planering är allt: organisation kring camping med hund
När man campar med hund ska det naturligtvis också finnas tillräckligt ledigt utrymme för att förbli spontan . Därför ska resten vara välplanerat! Allt börjar med att sätta ihop första hjälpen-väskan hos veterinären: medicin mot åksjuka och diarré till den lurviga vännen ska inte glömmas.
Beroende på reseregion måste vaccinationer och avmaskning utföras och dokumenteras – exakta tider måste ofta observeras innan inresa, så det är bättre att tänka på detta i förväg! Om färjeöverfarter är nödvändiga måste du först klargöra med rederiet vilka transportvillkor för hundar som gäller.
På vissa färjor måste den fyrbente vännen stanna i husbilen, på andra får de gå på däck – och ytterligare andra tillåter dem inte alls gå ombord. Det är viktigt att komma ihåg att din hund aldrig ska lämnas ensam i husbilen under långa perioder på sommaren! Den bästa restiden för att campa med hund är ändå vår och höst – då är det också mycket tommare och din hund trivs bättre.
3. Semester framöver: Vilka regioner är idealiska för campingsemester med hundar?
Det fina med att campa med hundar: Du kan också upptäcka regioner som är för långt borta för en vanlig semester med din fyrbenta vän. Med tillräckligt många mellanstationer kan du resa från plan till plan – upp till polcirkeln, norr om Skottland, till vilda Karpaterna eller till bergsregionerna i Grekland.
Till att börja med är dock en campingsemester i Sverige det bästa valet – på så sätt får du erfarenhet och kan optimera din utrustning och rutiner inför det stora äventyret. I Sverige hittar du många magnifika campingplatser, från norr till söder.
Om du dras till havet är camping vid Östersjön med hund idealiskt – och du hittar även hundvänliga campingplatser på många stränder. Ett av de mest hundvänliga länderna i Europa är Storbritannien. De södra regionerna är mindre lämpliga för campingsemester med hundar – det är ofta för varmt här och ställplatserna är mer inriktade på strandsemester.
4. Hundvänliga campingplatser: Vad du bör vara uppmärksam på
De goda nyheterna: de flesta campingplatser tillåter dig nu att ta med en hund. Men du ska inte lita på det. Dessutom vill många campingoperatörer att du bokar i förväg och inkluderar din hund vid bokningen . Därför bör du planera dina övernattningar innan du reser och se upp efter en lämplig campingplats.
Stora ställplatser och lugnt läge står högst på önskelistan för campare med hund. Vissa hundvänliga campingplatser och ställplatser erbjuder speciella höjdpunkter för fyrbenta vänner – som en hundstrand, ett inhägnat träningsområde, en hunddusch eller gratis hundväskor. För hundägare är platsen också viktig: Helst kan du ta en promenad eller gå till stranden direkt från din ställplats. Det är bäst att undersöka hundforum i förväg eller fråga turistbyrån om de bästa campingplatserna för hundägare. Var också uppmärksam på priset: Hundar kostar ofta extra och det kan vara ganska dyrt, speciellt för flera hundägare.
5 . Träning är ett måste: Så här blir din hund en avslappnad passagerare
När du observerar erfarna campinghundar på semestern verkar allt så lätt och utan ansträngning: Hur den fyrbente vännen tar sig in och ut ur husbilen, hur han går rakt in i sin låda eller hur han ligger avslappnad bredvid campingstolarna medan han äter frukost. Så allt är lätt? Det finns faktiskt hundar som gör allt detta med självförtroende från dag ett. Men det är inte självklart – och det är därför du ska öva på det innan du åker på semester.
För när man väl är på resande fot finns det ofta lite tid för träning. Stress sätter in snabbt – och människor och djur kan inte lära sig bra under stress. Om du har hyrt en husbil är det bäst att vänja din hund vid de viktigaste rutinerna dagen innan du åker och låta honom ta en titt på husbilen från inuti. Självklart ska du inte snåla med beröm och godsaker – din fyrbente vän kommer snabbt att bli en passionerad husbilsfantast!
6. Säkerheten först: få plats med hunden väl i husbilen
I en husbil från specialiserade tillverkare som är skräddarsydd för hundägares behov hittar du luftkonditionerade och videoövervakade garage bak eller hundboxar elegant integrerade i förlängningen för dina fyra- ben passagerare. Men: De flesta fordon är inte skräddarsydda för camping med hundar.
Speciellt om du hyr en husbil måste du därför improvisera . Så hur reser din hund säkert i husbilen? Ett vanligt bakgarage är inte lämpligt boende – det är dåligt ventilerat. En stabil hundbox är idealisk som klämms in väl i vardagsrummet eller spänns fast med spännbälten.
I husbilar med sovplats bak – som ofta är fallet med skåpbilar – finns det ofta plats under sängen för hundlådan. Små hundlådor kan stuvas på bänken i matsalen bakom bordet. Om allt detta inte är möjligt bör du åtminstone säkra din hund med en sele och ett koppel så att den inte blir en projektil vid en bromsmanöver. Viktigt: Har du en husvagn måste din fyrbenta vän självklart åka med dig i bilen
7. Att resa med hund i husbil: planera
En viktig regel för campare är: Planera tiden för dina resor – och sedan planera igen och avsätt dubbelt så mycket tid för det. För camping med hund bör du ha ännu mer tidsbuffert . Med ett husdjur tar allt bara lite längre tid. Du måste ofta ta en paus innan din fyrbenta vän klämmer ihop blåsan.
Det är bäst att planera dina rutter i förväg och titta på kartan där du kan sträcka på benen med din hund under rasterna.
Dessutom måste du alltid räkna med det oväntade: mag-tarmbesväret, dina grannars barn som helt enkelt inte kan skiljas från sin nya lurviga vän och absolut måste ge honom en god kram när de säger hejdå. Tydliga regler ska förresten gälla även för din hund i husbilen.
8. Med en hund på campingen: Så här blir din fyrbenta vän en stjärna
Äntligen framme på campingen, öppna dörren, ta fram campingstolarna och börja tända kolen till grillen medan din hund…ja, var är han egentligen? Tre tomter bort, tar en korv från grillen – och på vägen dit kissa på grannens markisstänger och välta ett snett tält? Hur mycket du än förtjänar din semester så är din hund bara en riktig stjärna på campingen om den beter sig oansenligt.
Det betyder: Den fyrbente vännen behålls i koppel, håller avstånd från andras tält och husbilar och ska inte urinera på folks platser. Du kommer självklart att samla in och göra dig av med deras avföring. Omfattande skällande och stojande bör också undvikas. För att förhindra att ditt djur utforskar området på egen hand kan du klämma fast en hundgrind i din husbil. För att han inte ska bli uttråkad är det bäst att ge honom en tuggleksak, en snacksboll, eller liknande.
9. Utrustning för campingplatser: tips på användbara hundtillbehör
Självklart finns det massor av praktiska saker som gör camping med hund ännu bekvämare. På campingen markerar proffs först av området framför husbilen med ett mobilt hundstängsel – men detta bör du diskutera med lägeroperatören.
Minsta utrustning bör vara en markpåle och ett längre koppel så att din fyrbenta vän kan låta frisk luft gnugga sig på näsan utan att du behöver oroa dig för att den ska besöka din granne. En isolerad och vattentät hundmatta – helst en som kan rullas ihop – är hundens motsvarighet till campingsolstolen.
Ett oumbärligt tips för camping med hund: en spillsäker vattenskål – för utan den kommer du att spendera mycket tid på att torka. Hundmat är i goda händer i en luktsäker förvaringspåse . För hundar som gillar att vara självständiga kan köp av en GPS-tracker för halsbandet rekommenderas. På så sätt vet du var du ska hämta din flykt.
10. Renlighet i husbilen: hundhår och smuts har ingen chans
Du kan bli frestad att hoppa över detta tips för camping med en hund, men låt mig säga dig: du kommer att ångra dig. Den som inte har upplevt det själv har sällan en realistisk uppfattning om hur mycket hår, sand och lera en hund kan dra in i husbilen.
Men få inte panik: Med rätt utrustning kan du förklara krig mot smuts. Badlakan att gnida av och absorberande tasshanddukar är ett måste. Efter ett skyfall ser en hundbadrock till att din fyrbenta vän inte sprider fukten över hela husbilen eller husvagnen och avdunstar. Handborstar och kvastar eller en sladdlös dammsugare tar itu med allt som sipprar ur hans päls. Borstar och speciella putsverktyg ska inte heller saknas – precis som lintrullar och luddborstar. Proffstips: Du kommer att vara glad att du har en bärbar hunddusch och hundschampo med dig – åtminstone när din vän har rullat i något som luktar.
11. Camping med hund: äventyr för avancerade
Att bo i tält med hund är ett speciellt äventyr. Och det är inte ovanligt att din fyrbenta vän tycker att det är lika läskigt att tälta i skogen som du – han har trots allt väldigt känsliga organ och hör ännu mer prasslande och sprakande utanför än du. Vissa djur blir då rätta.
För att säkerställa att din hund förblir avslappnad när du campar bör du träna på det några gånger i förväg – helst i din egen trädgård eller på en närliggande campingplats. Så den ovanliga situationen är inte längre så ny för honom. Se till att du väljer ett tillräckligt stort tält. Stora djur kräver ungefär lika mycket utrymme som en människa. Du behöver minst ett tvåmannatält för dig och din hund. Hunden ska få en permanent sovplats, till exempel en kasserad sovsäck eller en speciell hundsovsäck. Du bör också ha en Plan B om ett åskväder plötsligt kommer och din hund inte längre tycker att tältet är en säker plats.
12. Camping med en flera hundar
Låt oss komma till camping med en hund för avancerad: Ja, du kan också ha en härlig husbilssemester med flera djur – om de är noggrant tränade och kommer bra överens med varandra. För i en husbil måste man flytta närmare varandra. Med rätt ledning är det inget problem att campa med flera hundar – men även en hundvänlig campingplats tillåter ofta max två husdjur per ställplats, så planering för flera hundägare ännu viktigare.
Se till att organisera din resa särskilt väl och, om du är osäker, boka några timmar med en hundtränare innan. Låt oss ge dig råd individuellt och ge dig tips på vad du bör vara uppmärksam på när du är ute och reser. Hundar, som ibland reagerar oroligt, måste säkras med rymningssäkra selar och dubbla koppel och lugnt och sakta introduceras till camping. Deras välbekanta filt hemifrån kan ge dem trygghet.
13. Camping med äldre hundar eller unga hundar
Att resa i husbil är det perfekta sättet att åka på semester med hundar Upplev äventyr tillsammans, spendera mycket tid i naturen och du behöver inte mödosamt söka efter ett fritidshus där hundar är tillåtna. Men hur ser det ut när din bästa vän redan är grå runt nospartiet?
Campingen är också idealisk för äldre hundar eftersom du kan anpassa alla aktiviteter och reshastigheten individuellt efter ditt husdjurs behov. Med en äldre fyrbent vän tar du det helt enkelt lite långsammare. En hundramp hjälper din trogna följeslagare att ta sig in och ut – och en ortopedisk hundmatta avlastar lederna när man ligger i husbilen eller på campingen. Du kan också börja din campingsemester med en ung hund – även här måste du planera mycket tid för att i lugn och ro visa din gröngöling världen och ta små kisspauser. Din unga hund bör också använda rampen för att skydda sina leder.
Slutsats: Camping med hundar – så är du väl förberedd
Har du läst alla 13 tipsen för att campa med hund? Perfekt – då är du nu redo för det stora äventyret. Men vi sparade det viktigaste rådet till sist: Njut av tiden tillsammans med din hund på campingen! Första resan kanske ändå är lite ojämn här och där – ta det med humor. Med varje husbilstur får du erfarenhet och blir ett bättre och bättre team. Och innan du vet ordet av är din hund ett fyrbent campingproffs.