1. Så här blir din fyrbenta vän ett campingproffs
Camping med en hund – det låter avslappnat och okomplicerat. Och det är det – om du tränat på det i förväg. De finns – djuren som helt enkelt inte är rädda för någonting och som sover avslappnat i tältet första gången. Men de flesta hundar förstår inte poängen med att campa först. Ljudet från miljön som de hör i tältet väcker deras vakna instinkt. Även en representant som är tyst hemma kan skälla i tältet för att han hör något misstänkt.
Det är bäst att först sätta upp tältet hemma och mata din fyrbenta vän i det så att han brukade denna märkliga kennel. Den egna trädgården är idealisk för de första nätterna. Nästa steg är att campa med din hund på en campingplats nära dig. Det finns även privata leverantörer av ställplatser på internet där du kan tälta ostört med din hund
2. Så här hittar du rätt plats för camping med hund
Det finns många campingplatser i Sverige, som är perfekta för camping med din älskade fyrbenta vän. En hundvänlig campingplats erbjuder dig många extrafunktioner som en hundlekplats eller hundduschar. Du kan tillbringa en trevlig campingsemester med din hund, till exempel vid Östersjön.
Att campa med hundar i Norge eller andra grannländer är också mycket populärt. Fråga i förväg om campingen även kan bokas med hund.
Att hunden är välkommen i husbilen eller annat boende betyder inte automatiskt detsamma för tältängen. Viktigt: Ditt tält ska stå lite isär.
Framför allt ska det vara tyst, eftersom hundar har känslig hörsel. Ljud tränger utan ansträngning genom presenningen – det är därför fyrbenta vänner kan reagera snabbt och bli stressade. Skugga är också viktigt eftersom ett tält inte är lika välisolerat som ett husbil.
3. Det är därför du aldrig ska lämna din hund ensam i tältet
Du ska inte lämna ditt husdjur utan tillsyn på semestern. Men vad kan hända om du tar en snabb dusch och lämnar din hund i tältet? Fyrbenta vänner är ju vanligtvis inte tillåtna i sanitetsbyggnaderna på campingplatser. 15 minuter senare kommer du tillbaka – och ser röran: Där ditt campingtält låg förr finns det nu bara en hög med trasig presenning. Och din lurviga vän – borta.
Om du lämnar din hund i tältet kan det snabbt hända att den hör ett ljud utanför och försöker fly. Ett tält är inte hundsäkert och din hund kan skada det.
Därför: Lämna aldrig hunden ensam i tältet – inte ens i några minuter. Bäst är att ta med någon till campingen som tar hand om djuret om du behöver gå på toaletten
4. Det är den översta regeln när man campar med hund
Den viktigaste regeln när man campar med hund: Stressa inte ! Det handlar trots allt om din semester och du vill njuta av den tillsammans. Förutom rätt förberedelse behöver du god planering – och mycket tid. När du kommer med bil bör du se till att ta det lugnt och planera tillräckligt många pauser.
Under rasterna ska din fyrbenta vän kunna röra sig och slappna av. Efter att ha checkat in på campingen är det bäst att ta med honom på en liten upptäcktsrunda så att han kan lära känna platsen. Gör campingdagen med en avslappnad växling av aktivitets- och vilofaser.
Om ditt djur tenderar att bli nervöst kan du ta med dig tuggleksaker eller tuggartiklar såsom öron. Detta distraherar din hund och tuggandet har en lugnande effekt. Om din hund är spänd bör du först ta ett steg tillbaka och träna på att campa med honom
5. Så här hittar du rätt tält för människor och hundar
Vilket är det bästa tältet för människor och hundar? I grund och botten måste tältet passa ditt semestermål och tiden på året. Du kan använda nästan vilket tält som helst för en sommarsemester i Sverige. Det är här ett enkelt kupoltält är ett bra val.
Det är annorlunda för sensommaren i de norska fjällen – det är stenig och sumpig mark och mycket vind och regn. För en sådan applikation behöver du ett professionellt tält och du bör söka råd från en fackhandlare.
När du campar med en hund, planera lika mycket utrymme för din hund som för en extra person. Ett par med hund bör ta minst ett tremannatält. Ett tält för hundcamping bör vara välventilerat. Ett förrum för blöta skor och hundkoppel är praktiskt.
6. Det är här hunden ska sova när den tältar
Den avgörande frågan: Sover hunden ute eller inne när den tältar? De flesta vill hellre ha sin fyrbenta vän i ett tält – och det rekommenderas också varmt på svenska campingplatser. På så sätt är djuret under uppsikt och du kan mysa bekvämt med det. Erfarna vandrare som campar i Sverige låter ofta sitt djur sova framför tältet. Vissa raser gillar att ligga ute på natten. För att den fyrbente vännen inte ska bli självständig säkras han med en pinne, en längre lina och en bröstsele på planen.
Alternativet är en spännledning med utloppsledning. Denna elastiska linje sträcks mellan två träd. Hundens koppel fästs i spännlinan med karbinhakar. Så han kan röra sig fritt längs spänningslinjen.
7. Så campar du med din hund i vildmarken
Drömmer du också om att resa till främmande länder och genom orörda med dina fyra- ben vän röra naturen? Att campa med hund i Sverige är endast möjligt på anvisade campingplatser. I Sverige och Norge kan du även campa ute i naturen tack vare allemansrätten. Innan du ger dig av på en flerdagarstur med ryggsäck och tält med din hund bör du förbereda dig ordentligt.
Bäst är att delta i en dagskurs i hundvandring . Där kommer erfarna friluftsexperter att visa dig vad som är viktigt när du vandrar flera dagar med hund och tält. Det finns mycket att lära: nödvändig utrustning, rätt beteende i vildmarken, hur man handskas med vilda djur och de viktigaste reglerna för nödsituationer. Dessutom bör du långsamt öka din kondition med dagsvandringar i Sverige innan du ger dig ut på äventyret.
8:e. Därför är en väderapp oumbärlig när man campar med hund
Att campa i dåligt väder är sällan kul – det gäller camping med en hund ännu mer. Många hundar tycker att ljudet av regnet som slår på duken är läskigt. Dessutom är en blöt och illaluktande hund i tältet allt annat än bekväm. Det enda som hjälper här är många handdukar och en absorberande hundbadrock.
Ännu värre är det under åskväder: Här blir även de mest stoiska fyrbenta vännerna snabbt utmattade och de bara vill gå hem. Bättre kolla din väderapp innan du campar med en hund. Värme kan också vara ett problem när man campar med hund. Tält värms snabbt upp när de utsätts för solen och värmen samlas inuti. Du bör därför undvika att campa med hund under en värmebölja. Den bästa säsongen för campingsemester med fyrbenta vänner är därför vår och höst.
9. Detta är rätt utrustning för att campa med hund
Uppmärksamma utrustningsjunkies: Det finns praktisk utrustning för att campa med hund. Särskilda hundsovsäckar kan stuvas undan kompakt och hålla din fyrbente vän varm på natten. Alternativt räcker det med en liggunderlag och en filt.
Följbara skålar är idealiska för mat och vatten, ett förslutbart foder behållare från Nylon skyddar torrfoder från kontaminering. Koppel och krage eller draglina och sele, dina favoritleksaker, godsaker och en förbandslåda med fästingkrok är ett måste. När du vandrar är en midjerem användbar för att fästa kopplet.
Din hund kan bära en del av utrustningen med en hundryggsäck. Den ska sitta bra och vara jämnt belastad. Den får inte vara för tung och din hund behöver en frisk rygg. En presenning är också användbar för att ge skugga när du är på språng. En absorberande hundmatta håller smuts borta från tältet.
10. Så går det till att campa med flera hundar
Kan man också campa med två, tre eller fyra hundar? Du kan – under vissa förutsättningar. Den första: Hundarna ska komma bra överens med varandra.
Det kan vara tätt i tältet och det kan hända att man trampar varandras tassar. Hundar med stort individuellt avstånd eller de mellan vilka det råder spänning kommer inte att njuta av att campa. Dessutom kan det uppstå oönskad gruppdynamik med flera hundar: Om en hör ett prasslande utanför och skäller får han aktivt stöd av de andra.
Men med väl inövade hundspann som generellt är avslappnade kan camping fungera bra. Viktigt: Fråga campingägaren i förväg om flera hundar är välkomna på campingen
Slutsats: Camping med hund – ett fantastiskt äventyr
En semester med hunden i tält är en fantastisk upplevelse, men du ska inte börja oförberedd … Med våra 10 tips är du väl förberedd. Observera dock att inte alla hundar tycker om att campa. Det finns hundar som trivs bättre i husbilen. Där är man avskärmad från bullret utanför och det känns lite som att man är i ett hus.
Om camping inte är för din hund, varför inte hyra en husbil! Vad du än bestämmer dig för – önskar vi dig mycket nöje!