1. Wi-Fi på campingen: räkna inte med det
Faktiskt många campingplatser erbjuder WiFi idag. Du kan köra genom det vilda norra Skandinavien, komma till campingen – och genast ha det bästa wifi.
Vanligtvis får du åtkomstdata för WLAN i receptionen när du checkar in. Men: inte på något sätt alla campingplatser erbjuder WiFi och särskilt i avlägsna regioner som inbjuder till utomhussemester, finns det ofta varken WiFi eller mobiltelefonmottagning.
Vissa naturcampingar klarar sig till och med medvetet utan den. För dig betyder detta: Det är bäst att fråga i förväg om campingen erbjuder internet via WLAN – och om detta kostar en extra avgift. Förresten – praxis visar: Även på campingplatser med WLAN-nätverk är bra mottagning långt ifrån en självklarhet. Om snabbt internet är viktigt för dig är det bäst att välja en plats som är så nära WiFi-hotspot som möjligt.
Detta är vanligtvis i receptionen. Du bör också tänka på att detta WiFi-nätverk används av många människor på planen. Det betyder: Under de typiska rusningstiderna, som 20.00 på kvällen, blir mobilsurfandet ett tålamodsprov och avbrott är mer regel än undantag. Du kan vanligtvis glömma streamingserier.
2. Offentliga WiFi-hotspots: För att kolla e-post under raster
Tja – om du vill vandra i Sverige kan du gärna hoppa över denna punkt. I våra skogar och strövområden hittar du definitivt ingen WiFi-hotspot för bra internet. Men om du till exempel planerar en stadsresa, övernattar på en husbilsplats i stan eller i en husbilshamn, då kanske du har tur – och du kan gå online via en publik WiFi-hotspot.
Eller så kan du ta en paus på ett café eller på ett serviceområde som erbjuder en hotspot, kolla din e-post där och boka nästa camping online.
Du kan söka efter hotspots på din turné eller vid dina övernattningar på leverantörernas webbplatser innan du reser. För på språng erbjuder båda leverantörerna en app som håller utkik efter HotSpots i ditt område – Hotspotfinder från Telia och Telenor.
Även om du inte är kund hos de två leverantörerna kan du använda internetanslutningen via hotspots.
3. WiFi-hotspot med din smartphone: en bra lösning i en hyrbil
Så det kan hända att du får ett av de ökända textmeddelandena från din leverantör eftersom din volym är på väg att vara slut. Så det är bäst att justera din taxa innan du reser och öka datamängden eller använda kontantkort. Du kan även använda funktionen i andra EU-länder – sedan 2017 inom EU finns det ens inga roamingavgifter.
4. Surfstick med laptop: Alternativet för mobilt arbete
Innan du reser bör du tänka på vad du är använda det för Använd Internet i husbilen och vilka enheter du vill använda för det. Vill du gå online med din smartphone för att planera din rutt och kolla Facebook – eller behöver du verkligen din bärbara dator och kanske måste arbeta.
En surfstick är ett bra alternativ till smarttelefonens hotspot. Dessa internetpinnar kan du få tag i i butik, som du utrustar med ett SIM-kort och ansluter till din bärbara dator via en USB-port. Fördelen: Du kan komma åt Internet med din bärbara dator direkt och behöver inte aktivera en WiFi-signal via en hotspot på din smartphone först. Detta är praktiskt om du främst behöver internet i husbilen för din bärbara dator.
Precis som smarttelefonen använder internetstickan mobiltelefonens nätverk. Och det är där nackdelen ligger – för även här är mottagningen ofta problematisk.
Det är bäst att alltid packa med dig en lång USB-kabel, för på så sätt kan du placera internetpinnen på ett ställe där mottagningen är bättre – vi minns fönstret eller taket. När det gäller mottagning och hastighet ger surfpinnen dig ingen verklig fördel gentemot hotspoten. Du måste också överföra data som du behöver på smartphonen från den bärbara datorn. Detta kan vara ganska tidskrävande.
5. Mobil router i husbilen: Lösningen för digitala nomader
Se upp, för här kommer förmodligen bästa alternativet för mobilt internet i husbilen – din egen WLAN-router ! Just det: Du installerar helt enkelt din egen router i husbilen. Du kan använda en permanent installerad router som den du har hemma.
Denna router behöver visserligen elektricitet, men tack vare 12-voltsanslutningen kan den dras från det inbyggda batteriet. Du behöver alltså inte åka till campingen för att koppla in elen för att starta din router och ha internet i husbilen. Ett modernt, behändigt och billigt alternativ är en mobil LTE-router, Mifi-router förkortat.
Dessa enheter är bara storleken på en liten mobiltelefon, fungerar med batterier och är lätta att använda laddning via USB. Allt du behöver göra är att ställa in och ställa in routern, starta WiFi-hotspot – och du kan nu även använda internet i husbilen med slutenheter utan eget SIM-kort.
Uppkopplingen är betydligt bättre med en WLAN-router än med en mobiltelefons hotspot och du kan utan problem använda hotspot med flera enheter samtidigt – perfekt om du reser med hela familjen. Att eftermontera din egen router i husbilen lönar sig dock bara om du äger en husbil själv – kostnaderna ligger på runt 50 till 300 euro.
Du har en stabil lösning för det, som även används av digitala nomader.
6. Installera LTE-antenner: Det professionella tipset för ännu bättre mottagning
Om du har installerat din egen router i husbilen kan den fortfarande göras kan det hända att du har en dålig anslutning med otillräcklig mottagning. En LTE-router erbjuder den bästa hastigheten. Du kan också förbättra mottagningen avsevärt genom att installera externa antenner.
Du kan även hitta specialförlängare för husbilstak i butik. LTE-antenner är ett bra val, speciellt om du reser till avlägsna områden och måste arbeta. De är dock lite mer komplexa att installera och passar därför bara för din egen husbil – inte för en hyrbil. För optimal mottagning bör de externa antennerna fästas på taket.
Du kan givetvis sätta din WiFi-antenn på taket varje gång du behöver internet i husbilen – men det är ganska opraktiskt. För det första för att du måste klättra upp på taket hela tiden – och för det andra för att du garanterat glömmer dem där uppe och bara kör iväg. Därför är det mer vettigt om du direkt installerar det permanent. Det bästa sättet att göra detta är att fixa dem med stabila fästen.
Nu behöver du en takkanal för kabeln. När det gäller husbilar med solpaneler eller TV-parabol så har man oftast redan en takkanal som man kan använda
7. Internet i husbilen via satellit: inte mycket bättre, men verkligen dyrare
Du kanske har hört talas om en när det gäller internet i husbilen Lösning via satellit hörs. För att komma direkt till saken: Ja, Internet via satellit är möjligt i husbilen – nej, det är vanligtvis inte värt det. Men först till kvarn: Husbilar med satellit är inte så sällsynta och du ser dem praktiskt taget hela tiden på campingplatser.
I de flesta fall är det dock en parabol för TV-mottagning på språng. Internetmottagning via satellit fungerar dock på liknande sätt – här används en router istället för en satellitmottagare. I teorin gör Internet via satellit dig oberoende av mobilnätet, så att du har mottagning överallt.
Tyvärr är det inte alltid så i praktiken – man måste också vara försiktig med taxorna för att inte betala extra avgifter för flytt . Användningen av satelliten är ganska komplicerad, eftersom du måste se till att satelliten inte är täckt och att SAT-antennen är korrekt inriktad.
Sammantaget har Internetsatelliten inte så många fördelar jämfört med lösningen med en mobil WLAN-router – men den är mycket dyrare. Du måste lägga några tusen euro på bordet för satelliten. Det är därför Internet via satellit vanligtvis bara är värt besväret för riktiga expeditionsfordon som färdas långt bort från civilisationen.
8:e. Internet utomlands: lokala SIM-kort är bra
I grund och botten kan du fortsätta använda din svenska taxa i EU-länder, utan att betala roamingavgifter – det är vi skyldiga till EU:s roamingregel från 2017. I praktiken är detta dock inte alltid vettigt. datavolymen utanför Sverige är ofta strypt. Om du överskrider den, avgifter på grund av.
För att vara på den säkra sidan, ta en närmare titt på ditt mobiltelefonkontrakt innan du reser. Senast krävs försiktighet nära EU:s yttre gränser, för här kan mobiltelefonen ringa in i nätet utanför EU-zonen – och det kan bli dyrt. Så det är bäst att stänga av dataroaming på din telefon och bara slå på den när du behöver det. Om du är utomlands under en längre tid är det ofta värt att köpa ett inhemskt kontantkort.
I många länder finns det mycket billiga SIM-kort med bra datavolym eller till och med med ett fast pris. Till exempel erbjuder vissa regioner speciella turist-SIM-kort som är giltiga i en vecka eller en månad. En annan god nyhet: du har utmärkt nätverkstäckning i många europeiska länder. Detta omfattar förutom Skandinavien även många östeuropeiska länder.
Slutsats: Internet i husbilen – det här är de bästa alternativen
Du förstår – det finns många möjligheter för Internet i husbilen. Var och en av dem har sina individuella fördelar u nd Nackdelar. Låt oss sammanfatta: Om du hyr en husbil för semester, är det enklaste sättet att justera din dataplan innan du reser och Använd din smartphone som en WiFi-hotspot.
För att spara din datavolym kan du använda offentliga WiFi-hotspots när du stannar på ett kafé eller på offentliga platser, som du kan hitta innan du reser eller på språng tack vare lämpliga appar. WiFi på campingen är ett bra komplement – men du ska inte lita på det.
Har du en egen husbil är en mobil router eller en LTE-router ombord den bästa lösningen – speciellt i samband med antenner på taket. Detta innebär vissa kostnader och en del ansträngning, men kommer att säkerställa ett snabbt och stabilt internet i de flesta situationer. Vilken lösning du än väljer – vi önskar dig alltid ett gott mottagande och en säker resa!