Bästa tips för camping
Att åka på campingsemester är alltid en bra idé: Ett tält, en sovsäck, en liggunderlag och en trevlig plats under bar himmel – och du är redo börjar äventyret. Tja, i praktiken är det inte riktigt så enkelt. Det finns några saker du definitivt bör vara uppmärksam på när du campar, annars kan det gå fel. Med våra tips för camping slipper du de typiska misstagen – och kan campa avslappnat!
1. Tips: Gör en packlista
När du campar är du väldigt nära naturen. Men det kan också innebära att du blir genomblöt eller att du fryser om du inte är ordentligt utrustad.
När allt kommer omkring är den bästa regnjackan och den tjockaste tröjan till ingen nytta för dig om de är hemma.
När du campar är det de små sakerna som räknas: en campinglykta, toalettartiklar, en campinggrill och tändstickor för matlagning eller solskydd.
För att vara på den säkra sidan bör du göra en packlista i förväg. Campingnybörjare kan hitta användbara campingchecklistor att skriva ut och bocka av på Internet. På vägen kan du skriva ner vad du verkligen behövde – eller vad du ska ta med dig nästa gång.
Så här skapar du snabbt din personliga packlista, som du rutinmässigt kan arbeta igenom på varje resa.
2. Tips: Camping för nybörjare – rätt plats
Särskilt nybörjare undrar ofta hur de ska ta första steget på sitt campingäventyr. Det bästa sättet att börja är att campa några nätter i trädgården eller på en campingplats nära dig.
Många campingplatser har en separat tältäng, som ligger en bit från husbilarna och ofta är väldigt idyllisk. Det finns speciella bivack- och vandringsplatser i naturen över hela landet som du kan boka i förväg online.
Här kan du vara helt själv och uppleva en riktig vildmarkskänsla. Våra grannar i Danmark har naturcampingar som alla kan använda – och i Sverige och Norge kan du tack vare allemansrätten slå upp ditt tält för en natt ute i naturen.
3. Tips: Camping med barn
Camping med barn är en fantastisk upplevelse: Barnen är i friska luften hela dagen lång, kan leka och gå på upptäcktsfärd med andra barn. När du campar med barn bör du vara uppmärksam på en barnvänlig camping – med skötbord, barnvänliga sanitära utrymmen och lekplats.
Packa tillräckligt med leksaker, brädspel, målarmaterial, böcker och hörspel så att det inte blir tråkigt om vädret är dåligt. En första hjälpen-låda för de minsta bör inte saknas. För att få familjens tält, sovsäckar och campingmöbler på rätt plats är en hopfällbar handkärra praktiskt. Du kan också använda den för att köra runt dina barn.
Viktigt: För att det inte ska bli för kaotiskt bör du se till att det finns ordning och reda i familjetältet från början.
4. Tips: Utrustning för camping
Visst: Som nybörjare vill du inte spendera mycket pengar. Ändå bör du inte spara i fel ände när det gäller campingutrustning.
Det viktigaste är tältet: Det ska vara vattentätt, det är bäst att förse det med en extra markduk. Lätta kupol- och iglotält är idealiska om du vill vandra med tält och ryggsäck. Rymliga tunneltält eller tipis passar för familjer och camping med bil och tält.
Ett pop-up tält går snabbt att sätta upp och perfekt för en sommarsemester på stranden. Det är bäst att använda en självuppblåsbar campingmatta som en isolerande matta. Dessutom bör lämpliga sovsäckar för säsongen inte saknas. Om du inte vill laga mat i campingens kök eller gå till restaurangen behöver du ett campingkök med gasspis, porslin och bestick.
5. Tips: Camping på vintern
Campa på vintern? Ja – med rätt campingtips är detta också möjligt. Du behöver dock en campingplats som är öppen även under vintermånaderna .
Ett vintertält med gott om plats och en markis för blöta kläder är också viktigt. En snötät ventil bör också tillhandahållas. När det är snö behöver du speciella snöpinnar – de är designade för att frysa i snön. På vintern är en skyddad och vindtät plan särskilt viktig.
När temperaturen är låg, ta ett (bättre: två) liggunderlag, eftersom självuppblåsbara liggunderlag ofta inte fungerar på vintern och kan gå sönder för snabbt. En varm vintersovsäck är också viktigt.
6. Tips: Camping i regnet
Du kan inte välja väder på semestern. För att tältet ska klara regn bör det ha en vattenpelare på minst 2 000 mm, vara dubbel- murad och var snabb att sätta upp – gärna utan innertält. På så sätt kan du snabbt bli torr och sätta upp innertältet därifrån.
Hitta en plats som är platt men något förhöjd – på så sätt rinner inte vattnet in i tältet. Se till att packa sömtätare i förväg och kom ihåg att behandla tältet med tätskikt vid behov. När du campar i regn är det bäst att använda polyesterkläder och utrustning, eftersom de torkar snabbt.
Du bör genast hänga upp blöta kläder i tältet för att torka. sovsäcken bör också ha en syntetfiberfyllning eftersom dun kan klumpa sig när den är våt
7. Tips: Prylar för campingsemester med tält
Om jag hade haft det tidigare! Du kommer att tro det med några smarta prylar för camping. Till exempel en praktisk solcellsladdare som du till och med kan ladda din smartphone med i det vilda.
Detta fungerar för övrigt även med speciella campingkaminer som omvandlar en del av värmen till el. Finsmakare svär vid handhållna espressomaskiner för gott kaffe på språng. En vattentät utomhuskamera fångar de vackraste ögonblicken på din semester.
Med en LED-tältsökare kan du tända ljuset i ditt tält på avstånd – och behöver inte leta länge i mörkret. Och en solar campingdusch ger dig ett trevligt plus i kroppsvård när du är på språng.
8:e. Tips: Sov bekvämt i ett tält
Är din sömn helig? Förutom en sovsäck bör du packa en campingkudde. Om du har en känslig rygg sover du bättre på en tältsäng än på en liggunderlag. När du packar, tänk även på en varmvattenflaska – du kan värma vattnet på kvällen med gasspisen.
Om du fryser, ta på dig en hatt för att sova. Glöm inte att ta med dig bekväma sovkläder – för du kommer inte att sova bekvämt i dina friluftskläder. En sovmask hjälper dig att sova in på morgonen när de första solstrålarna faller på tältet – och öronproppar du ska alltid ha med dig ändå eftersom du annars kommer att vara i underläge om dina grannar snarkar i ditt tält.
Tänk också på en bra bok eller din e-boksläsare för att bläddra lite på kvällen.
9. Tips: Detta hjälper mot mygg
Erfarna campare vet: myggor kan göra livet riktigt svårt. Välj en campingplats som är ganska solig och där det är en lätt bris – det gillar inte myggor.
Långa kläder och myggnät vid tältingången ger grundläggande skydd. Myggspray med den aktiva ingrediensen DEET håller också pålitligt borta tropiska insekter, men kan orsaka hudirritation och bör inte komma i direkt kontakt med utrustningen.
Den aktiva substansen Icaridin anses vara mycket väl tolererad. Du kan också prova naturliga aktiva ingredienser som eteriska oljor. Viktigt: Släpp alltid in i ditt tält i mörker på kvällen och tänd bara lampan när myggnätet är ordentligt stängt. Vi rekommenderar: Packa även en myggsalva i ryggsäcken, för du kommer inte undan med ditt äventyr utan myggbett.
10. Tips: Campa med hund
Du kan också campa med hund – om du är uppmärksam på några saker. Eftersom camping är ett nytt territorium för din fyrbenta vän och tack vare hans fina hörsel uppfattar han allt som händer utanför. Det är därför många hundar först är nervösa när de campar och inte riktigt kommer till ro.
Mottot här är: träna och håll dig lugn. Dessutom ska du aldrig lämna ditt djur ensamt i tältet – presenningen skulle inte tåla allvarliga försök att fly.
Vid val av camping bör du i förväg klargöra om hundar är tillåtna på tältområdet. Till din fyrbenta partner behöver du en filt eller en hundsovsäck, en reseskål, låsbara matbehållare och självklart en första hjälpen-låda inklusive fästingkrok.
Slutsats: Var väl förberedd – koppla av på camping
Till och med den mest erfarna husbilen har tillbringat den första natten i sitt tält. Kanske var han lite rädd – eller irriterad för att han glömde viktig utrustning hemma.
Du lär dig av misstag och med våra tips blir du väl rustad för camping. Men förvänta dig inte att allt ska gå smidigt – trots allt är det oväntade det som gör camping så tilltalande.
Vi önskar dig en lyckad semester!